DUX. Ett välkänt märke som grundades 1926 i Skåne när Efraim Ljung kom hem från sin Amerikaresa med en ny typ av resår.  Med den nya tekniken revolutionerade Dux den svenska sängmarknaden.

Nästa generation Ljung kom att utveckla företaget ytterligare och förde det in i möbelindustrin. DUX kom att samarbeta med en mängd kända formgivare som t.ex. Alf Svensson (ritade bl.a. fåtöljen TV 1953) och Bruno Mathsson (ett samarbete som fortgår än i dag). Men för många av oss förknippas DUX med vanliga robusta, vackra soffor och fåtöljer utan en känd formgivare. Bra möbler från det svenska folkhemmet. DUX-märket dyker upp på plymåer (dynor), inuti stoppningar och tryckta på träramar och under bordsskivor. Vi ser det som ett kännetecken på en bra möbel med god komfort. Men många av dessa möbler från 50- och 60-talet börjar bli slitna i dag. Stoppningen börjar kanske ge efter och behöver en uppfräschning eller så känns bara färgen eller mönstret på tyget blasé. Kanske har morfar eller farmor suttit i favoritfåtöljen och nött på armstöd eller lutat huvudet mot samma plats varje dag de senaste 50 åren?  Kan dessa möbler bli moderna igen?

Självklart säger Tapetseraren! I en möbel med en bra stomme finns alla möjligheter och lite till. Bilderna nedan visar på förvandlingen av en av alla dessa DUX-möbler. Fåtöljen ”Göteborg” får nytt liv med ett tyg som andas 60/70-tal och bryter mot fåtöljens former med ursprung i 50-talet. Titta och inspireras!