Josef Frank är Österrikaren som 1934 flydde undan nazismen och hamnade i Sverige. Här träffade han Estrid Ericson som på 20-talet startat Svenskt Tenn. Det blev ett givande samarbete och en nära vänskap. De flesta är väl bekanta med hans mönstrade och färgglada tyger. Kanske har du en kudde eller bricka hemma med någon av Josef Franks prunkande mönster. Somliga har turen att äga en möbel ritad av Josef Frank. Jag som Tapetserare är lyckligt lottad som lite då och då träffa dessa möbler imin verkstad. Ofta är det då de äldre modellerna som är uppbyggda på ett helt annat sätt än de nytillverkade. Men det roliga är att när de lämnar verkstaden är de som nya igen. Fast gamla. Och frågar du vilken Tapetserare som helst så är de äldre möblerna, rätt renoverade, mycket finare än de nytillverkade. De bär inte bara på en historia de bär också på ett äkta hantverk.

Josef Franks soffor och fåtöljer är ofta väl tilltagna, som gjorda för fredagsmys eller söndagshäng. Ofta är det dunplymåer i sitsen så att du riktigt sjunker ned i soffan eller fåtöljen. För att just den känslan ska hålla i sig även när möbeln har några år på nacken så är det viktigt att fluffa plymån med jämna mellanrum (och ja, du kan vara ganska hårdhänt). På så sätt genomluftas fibrerna och du förlänger din dunplymås livslängd. Detta gäller oavsett om det är 100 % dun i plymån eller en blandning av syntetfiber och dun (vanligt i nytillverkade dunplymåer). Självklart kan du även få helt nya dunplymåer uppsydda. Vissa föredrar att vid omklädsel samtidigt byta ut stoppningen i dynorna till kallskum.

Och hur vackra Josef Franks tyger än må vara så ska man tänka efter innan man klär en möbel i dom. Tyvärr är de ganska ömtåliga vad gäller slitage  och dessutom känsliga för solljus (som alla tryckta tyger). Är det en möbel du sitter i ofta är det kanske bättre att välja ett mer slitstarkt möbeltyg om du vill att din soffa/fåtölj ska hålla så länge som möjligt. Ta hjälp av din Tapetserare när du ska välja tyg till din möbel. Vi har god kunskap i olika tygers egenskaper och hur de passa och beter sig på olika möbler. För vi vill att du ska kunna njuta av din nygamla möbel i många år framöver.

Här nedan kan du se ett urval av Josef Franks möbler som har passerat verkstaden genom åren. De har inte bara fått nytt tyg deras stoppningen har även renoverats enligt gamla hantverksmetoder. Som du ser så kan en möbel från Svenskt Tenn kläs med en filtad ull från Kvadrat, ett folklore inspirerat mönster från Jobs Handtryck, ett klassiskt mönster från GP & J Baker eller i ett färgsprakande mönster av Josef frank . Oavsett så lämnar den omklädda soffan eller fåtöljen verkstaden med helt nytt självförtroende.