När du vill ha så lite förändring som möjligt

Har du en gammal sliten möbel som behöver kläs om? Men älskar du det gamla tyget? Ibland vill man att möbeln ska se ut precis som den alltid har gjort. För att det är det man är van vid, för att det påminner om en älskad släkting eller plats. Eller kanske för att just den färgen passar så bra på möbeln eller hemma till de andra möblerna, tapeten eller tavlan.

Det är tyvärr i princip omöjligt att hitta exakt samma tyg. Och även om man har turen att göra just det så har med all säkerhet det gamla tyget slitits och blekts över tid. Så färgerna vi ser idag inte alls är de färger som tyget hade när möbeln var nyomklädd. Även om man inte kan hitta exakt samma tyg som möbeln tidigare var klädd i så kan man oftast hitta ett tyg med samma känsla, samma struktur, material eller färg som det gamla tyget. Det händer att man vet direkt när man hittat rätt tyg. Men ibland kan man behöva bläddra lite bland alla tygprover innan man finner det perfekta tyget. Oavsett brukar vi rekommendera att ett eller flera tygprover lånas hem under några dagar. Så att färgen verkligen passar i rummet. Och så att man får se tyget i olika typer av ljus. Ibland tar det längre tid än man tänkt sig att hitta rätt tyg. Man kan behöva låna hem tygprover i flera omgångar. Därför är det bra att boka en tid för att titta på tyg i god tid innan inlämning av möbeln.

Nedan har jag valt ut ett antal möbler som passerat i verkstaden och som förändrats minimalt när de har klätts om. I vissa fall är det exakt samma mönster och färg som möbeln varit klädd i tidigare.  Trots det är förändringen påtaglig.

Vill du se hur det kan se ut när man gör tvärt om?  Att våga klä om sin fåtölj eller soffa med ett färgstarkt tyg eller mönster. Titta här och inspireras!