Nyheten slog ner som en bomb i Tapetserarsverige. Malmstenstygerna kommer försvinna från marknaden. Klassiska tyger designade av Carl Malmsten. Ni vet de där ulltygerna i naturnära färger. Tyger som allt som oftast återfinns på gamla Malmstensmöbler. Det är sorgligt att ett kulturarv går i graven på grund av, vad jag gissar, ekonomiska själ. Man får anta att det varit vi Tapetserare som ensam yrkesgrupp som fortfarande köpt dessa tyger. Anledningen till det är att det finns så många kunder där ute som älskar sina Malmstensmöbler och vill bevara dem så likt originalet som möjligt.

I nuläget säljs dessa tyger mot befintligt lager så skynda, skynda om du vill klä din möbel i ett äkta Malmstenstyg. Dock ska påpekas att det finns andra leverantörer som har tyger som påminner om Malmsten i material, färg och mönster. Berghems Väveri eller  Danish Art Weaving till exempel. Därifrån väntas tygprover anlända inom en snar framtid. Annars kan man ju alltid klä sin Malmstensmöbel i något helt annat. Ett tyg som kanske bättre passar i ditt hem. Eller varför inte i läder? Här kan du läsa mer om möbeltyger.

Nedan ser du ett antal exempel på hur en Malmstenssoffa eller fåtölj kan se ut före och efter omklädsel. Vanliga Malmstensmodeller som med jämna mellanrum passerar Tapetserarverkstaden är fåtöljen Vår Fru, Soffan Visingsö, Samspel både som soffa och fåtölj, Farmor och Jättepaddan. Men Carl Malmsten ritade över 10 000 olika möbler så det finns både vanligare och ovanligare modeller. Här kan du läsa mer om hur fåtöljen Samsas visade sig vara en Konsert.